SZOCIÁLIS FÖLDPROGRAM

Konyhakerti és kisállattartási szociális földprogram

Szervezetünk több, mint 25 éve közreműködik a szociális földprogramok (jelenlegi neve: Konyhakerti és kisállattartási szociális földprogram) szakmai módszertani és fejlesztési munkáiban a mindenkori szociális ügyekkel foglalkozó minisztériumok megbízásából. 2019-ben a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága támogatói okiratot kötött szervezetünkkel (támogatói okirat száma: E-ROM-2019-0008) a Konyhakerti és kisállattartási szociális földprogramot megvalósító szervezetek számára szakmai rendezvények szervezésére és szakmai anyagok elkészítésére.

Honlapunkon információkat, tájékoztató és módszertani anyagokat, híreket találhat a konyhakerti és kisállattartási szociális földprogrammal kapcsolatban

Együttműködő partnerünk a Szociális Földprogramok Szakmai és Érdekképviseleti Egyesülete (SZOFOSZ).

SZOFOSZ rövid bemutatkozó anyaga:

_________________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Online regionális szakmai rendezvény a Konyhakerti és kisállattartási szociális földprogram 2020. évi Nógrád és Heves megyei nyertesei számára

A Konyhakerti és kisállattartási szociális földprogram pályázaton 2020. évben nyertes pályázók számára regionális szakmai rendezvényt szervezünk annak a programsorozatnak a részeként, melyet nyáron indítottunk és eddig már 7 helyszínen tartottunk meg. A nyolcadik, egyben utolsó rendezvényt eredetileg Sóshartyánba hirdettük meg a Nógrád és Heves megyei nyertesek számára, de a járványhelyzet miatt online tartottuk meg 2020. november 24-én. A program fókuszában a 2021. évi családi portaprogram-szociális földprogram pályázati felhívás szakmai céljainak konzultációja és tapasztalatcsere állt. A virtuális találkozón részt vett a támogató Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága osztályvezetője, Szirmai István is.

A virtuális találkozón Dr. Bagó József Nógrád megye jegyzője köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Juhász Imre, a SZOFOSZ elnöke adott információkat az eddig lezajlott regionális rendezvények tapasztalatairól. Ezt követően 3 település – Magyargéc, Sóshartyán és a kedvezményezett családokkal készített videókon keresztül Jászladány – szociális földprogramját ismerhették meg a szakemberek. A programot konzultáció és a megvalósítók tapasztalatcseréje zárta.

___________________________________________________________________________________________________________________

Módosul a Családi Portaprogram – Szociális földprogram pályázat benyújtási határideje

A Családi Portaprogram-Szociális földprogram pályázat benyújtási határideje 2020. november 20-ra módosított a Belügyminisztérium a járványhelyzetre való tekintettel.

További információk a TEF honlapján:

________________________________________________________________________________________________________________

2 napos online szakmai műhely

Megtartottuk első online szakmai rendezvényünket a Konyhakerti és kisállattartási szociális földprogram országos szakmai műhelye tagjai részére együttműködve a Szociális Földprogramok Szakmai és Érdekképviseleti Egyesületével. A rendezvény fókuszában az októberben megjelent Családi portaprogram-szociális földprogram pályázati kiírás konzultációja állt. A vírushelyzet miatt a rendezvényt 2020. november 11-12-én online formában szerveztük.

A programon Langerné Victor Katalin a Belügyminisztérium helyettes államtitkára elmondta, az új pályázati kiírás arra fókuszál, hogy a programba bevont családok teljes portáját lehessen megújítani kisállattartással, veteményessel, virágoskerttel és gyümölcsössel, ezzel erősítve a családok önellátó képességének javítását. Új elemként jelenik meg a pályázók felé az önkéntes akciók szervezése és a közösségi szemlélet erősítése.

További témák:

  • a nyáron zajló, a Konyhakerti és kisállattartási szociális földprogram nyerteseinek szóló regionális rendezvénysorozat tapasztalatai
  • új elemeke a kedvezményezett háztartások kiválasztásában, bevonásában, programban tartásában
  • útmutatás a 2021. évi családi portaprogram-szociális földprogram pályázat benyújtásával kapcsolatban
  • önkéntesség lehetőségei a családi portaprogramban
  • internetalapú eszközök alkalmazásának lehetőségei a program megvalósításában
  • a kedvezményezett háztartások aktivitásának fenntartása a co-creation (közös alkotás) eszközeivel

__________________________________________________________________________________________________________________

Megjelent a Családi portaprogram-szociális földprogram 2021. évi kiírás

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) honlapjáról letölthető a 2021. évi Családi portaprogram-szociális földprogram pályázati felhívás és útmutató. További információ a TEF honlapján:

A pályázati kiírást bemutató SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ (Milota, 2020.10.16.) megtekinthető a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság Facebook oldalán:

https://www.facebook.com/tarsadalmieselyteremtesifoigazgatosag

_________________________________________________________________________________________________________________

Rendezvény Sóshartyánban – KÉSŐBBI IDŐPONTBAN, ONLINE

Ezúton is tájékoztatjuk a nyertes pályázókat, hogy a 2020. 09.16-án Sóshartyánba tervezett Konyhakerti és kisállattartási regionális szakmai rendezvény a jelen járványügyi helyzetre tekintettel ELMARAD. A rendezvényt egy másik időpontban online formában szervezzük meg.

ONLINE szakmai rendezvény időpontja: 2020. november 24., 10.00 órától

_________________________________________________________________________________________________________________

REGIONÁLIS RENDEZVÉNYEK A KONYHAKERTI ÉS KISÁLLATTARTÁSI SZOCIÁLIS FÖLDPROGRAM 2020. ÉVI NYERTESEI SZÁMÁRA

A Konyhakerti és kisállattartási szociális földprogram pályázaton 2020. évben nyertes pályázók számára regionális szakmai rendezvényeket szervezünk, melynek céljai a program pályázati felhívás szakmai céljainak konzultációja, tapasztalatcsere, a következő évi pályázati célkitűzések megfogalmazása, tereplátogatás.

A rendezvényeket 8 helyszínen szervezzük meg, július hónapban Panyolán (Szabocs-Szatmár-Bereg megye) és Tomoron (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), augusztus elején Murarátkán (Zala megye).

Amennyiben az Ön megyéjében nem tud részt venni a rendezvényen, más helyszínre is jelentkezhet!

Az alábbi linkről letöltheti az aktuális rendezvénynaptárat:

Az alábbiakban letöltheti a rendezvények meghívóját és a regisztrációs lapot:

Pillanatképek a rendezvényekről

Panyola (SZSZB megye)
Panyola (SZSZB megye)
Tomor (BAZ megye)
Tomor (BAZ megye)
Murarátka (Zala megye)
Murarátka-tereplátogatás (Zala megye)
Tormás (Baranya megye)
Tormás-tereplátogatás (Baranya megye)
Mike (Somogy megye)
Mike (Somogy megye)
Hosszúpályi (Hajdú-Bihar megye)
Hosszúpályi (Hajdú-Bihar megye)
Hosszúpályi-tereplátogatás (Hajdú-Bihar megye)
Jászladány (Jász-Nagykun-Szolnok megye)
Jászladány (Jász-Nagykun-Szolnok megye)
Jászladány-tereplátogatás (Jász-Nagykun-Szolnok megye)

A programmal kapcsolatos korábbi kiadványainkat, tájékoztató anyagainkat letöltheti honlapunkról:

Adatbázis a szociális földprogramokról megjelent kiadványokról, cikkekről:

Tájékoztató kiadvány a szociális földprogramokról: http://eselyfk.hu/tajekoztato-kiadvany-a-szocialis-foldprogramokrol/

Jubileumi Földprogram konferencia kiadvány:

http://eselyfk.hu/megjelent-a-jubileumi-foldprogram-konferencia-osszefoglalo-kiadvanya/

Szociális földprogramok – többnyelvű kiadvány:

Jó gyakorlatok a szociális földprogramokban (2011):

Szociális földprogram modellek (2006):

Összefoglaló a szociális földprogramokról:

Módszertani ajánlás – szakmai segédanyag a Konyhakerti és Kisállattartási Szociális Földprogramban Mintakert részprogramot megvalósítók számára

________________________________________________________________________

HÍREK, INFORMÁCIÓK

A KONYHAKERTI ÉS KISÁLLATTARTÁSI SZOCIÁLIS FÖLDPROGRAM FELADAT ÁTADÁSA A TÁRSADALMI ESÉLYTEREMTÉSI FŐIGAZGATÓSÁGNAK (TEF)

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) közleménye szerint a Konyhakerti és kisállattartási szociális földprogram feladat átkerül a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatósághoz 2020. július 1-től.

További információk az EMET honlapján érhetők el:

http://emet.gov.hu/hirek/hirek605/

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság honlapja: www.tef.gov.hu, Facebook oldala: https://www.facebook.com/tarsadalmieselyteremtesifoigazgatosag

_______________________________________________________________________________________

ORSZÁGOS SZAKMAI MŰHELYMUNKA SZOLNOKON

Szervezetünk a Belügyminisztérium támogatásával és a Szociális Földprogramok Szakmai és Érdekképviseleti Egyesületével (SZOFOSZ) együttműködésében kétnapos országos szakmai műhelymunkát szervezett Szolnokon 2020. június 11-12-én. A programon Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára tartott előadást és konzultációt a társadalmi felzárkózást segítő programokról, tervekről, eredményekről, kihívásokról. Emellett a résztvevők megvitatták a konyhakerti és kisállattartási szociális földprogram aktuális kérdéseit és egy új programelem – a családi porta program – kialakítására vonatkozó koncepciót.

Az első napot tereplátogatás zárta Kőteleken Lovász Tibor polgármester úr vezetésével.

A programmal kapcsolatos sajtóanyagok:
Riport a programról és interjú Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár asszonnyal és Dr. Nagyné Varga Ilona igazgató asszonnyal a Szolnok TV Aktuális c. műsorában:

A SzolnokTV tudósítása, 2020. június 11.

Két tudósítás jelent meg a szoljon.hu lapján is:

Szervezetünk Facebook oldalán is találhat információkat a rendezvényről:

https://www.facebook.com/eselykozalapitvany/

________________________________________________________________________________________

2020. ÉVI PÁLYÁZAT DÖNTÉSI LISTA

Megjelent a Konyhakerti és kisállattartási szociális földprogram 2020. évi pályázat nyertes listája az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) honlapján.

További információ és a döntési lista elérhető az EMET honlapján:

http://emet.gov.hu/hirek/konyhakerti_es_kisallattartasi_szocialis_foldprogram3/

________________________________________________________________________________________

AZ EMET KÖZLEMÉNYE ELSZÁMOLÁSI HATÁRIDŐ-MÓDOSÍTÁSRÓL

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) közleménye szerint “a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedések bevezetésére tekintettel a Szociális Földprogram keretében támogatásban részesült 2019. évi pályázatok tekintetében az elszámolási határidő az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 48/A. § (3) bekezdése alapján 2020. március 30-ról 2020. április 30-ra módosult mind az Elektronikus Pályázatkezelő Rendszer (EPER), mind a papíralapon beküldendő dokumentumok vonatkozásában.”

Forrás: http://emet.gov.hu/hirek/szocialis_foldprogram/

________________________________________________________________________________________

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS!

Megjelent a Konyhakerti és kisállattartási szociális földprogram (pályázat kódja: SZOC-FP-20-KK) pályázati felhívása és pályázati útmutatója az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján: http://www.emet.gov.hu/felhivasok/szocialis_foldprogram/?main_menu[main_menu][item]=17&menueditbox[Menu]=main_menu

A pályázat beadási határideje: 2020. április 2., 23:59 perc