Receptek

Alföldi Császár –  a Cézár saláta regionális változata

Hozzávalók (4 adag)

2 római saláta, leveleire szedve

1 tojás

2 fekete fokhagymagerezd

1 teáskanál dijoni mustár

1 kicsi gerezd fokhagyma, reszelve

1 dl olívaolaj

Tetejére:

10 dkg jászladányi császárhús, felcsíkozva, ropogósra sütve

5 dkg StImrei cheddar, nagyobb forgácsokra reszelve

Az öntethez a tojást rövid időre hőkezeljük, azaz 1-2 percre forrásbn lévő vízbe merítjük.  
Hideg vízben lehűtjük, majd feltörjük. A tojást elkeverjük egy teáskanálnyi mustárral, fél citrom levével, és végül az apróra vágott fekete fokhagymával. Sózzuk – de csak óvatosan, mert a fokhagyma is sós – és borsozzuk.  Lassan belecsorgatjuk az öntetbe az olívaolajat, sűrű, krémes emulziót kell kapjunk. A római saláta leveleit tépkedjük darabokra, és keverjük össze az öntettel, szórjuk meg a reszelt sajtal és forgassuk össze A tetejére halmozzuk a császárt és további sajtforgácsot.

Kisgömböcleves –savanyúleves hurkával

Hozzávalók (4-6 adag)

1 sertésnyelv

1 kis darab (kb. 10 dkg) füstölt oldalas

20 dkg vöröshagyma, vékonyra szeletelve

20 dkg póréhagyma, vékonyra szeletelve

4 gerezd fokhagyma, egészben

4 szem szegfűbors

2 babérlevél

só, bors

2 evőkanál ecetes torma

1,5 dl tejföl

40 dkg jófajta májas-, vagy véreshurka

Tálaláshoz (opcionális):

friss torma, vizitorma, gyöngyhagyma

Egy nagy lábasba tesszük a sertésnyelvet, a füstölt oldalast kb. 2 liter vízzel. Felforraljuk, és leszedjük a keletkező habot. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt hagymát, póréhagymát, az egészben hagyott fokhagymát (nem szükséges meghámozni), valamint a fűszereket: a szegfűborsot, babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk. Kb. 50-60 percig főzzük, amíg a nyelv teljesen megpuhul, megabálódik. Készíthetjük kuktában is, akkor gyorsabban megfő. Amikor teljesen puha a nyelv, kiemeljük a kis darab oldalassal együtt, és félretesszük. A levesből eltávolítjuk a fokhagymagerezdeket, a babérlevelet és a szegfűborsot. Botmixerben, vagy turmixgépben teljesen simára pürésítjük, közben hozzáadjuk a tormát, azzal is pürésítjük. A tejfölt csomómentesre keverjük, hozzáadunk egy keveset a forró levesből, majd visszakeverjük a levesbe, behabarjuk. Sűríteni nem szükséges, mivel a hagyma adja a krémességét. Megkóstoljuk a levest, és beízesítjük – kellemesen savanykásnak kell lennie, ezt a tejföl és a torma ecetje adja, de torma fajtájától függően igényelheti még kevés ecet hozzáadását. Miközben fő a leves, megsütjük a hurkát (de ezt akár jóval korábba is megtehetjük): a sütőt 180C fokra kapcsoljuk, viszont kivételesen nem kell előmelegíteni, hideg sütőbe tesszük a hurkát, köré csak néhány evőkanálnyi vizet locsolunk. Ezzel a módszerrel biztosan nem durran ki a hurka sütés közben. Tálaláskor felcsíkozzuk a puha sertésnyelvet és a kis darab oldalast, mindenkinek a tányérjába teszünk ezekből, valamint a felszeletelt hurkából. Rámerjük a levest, végül vizitormát szórunk rá, és néhány szem apró gyöngyhagymát adunk hozzá.

Tiszaörsi tarhonyasaláta sütőtökkel, pirított dióval

Hozzávalók (6-8 kis adag)

2+2 evőkanál olívaolaj

10 dkg tarhonya, sötétre pirítva

50 dkg sütőtök (héjastól, kb. 3,5 cm-es szabálytalan kockákra vágva)

25 dkg lilahagyma (2 közepes)

só, bors

fél narancs reszelt héja

1 kávéskanál chilipehely

4 dkg durvára vágott dió, megpirítva

1 csokor petrezselyem

1 csokor kapor

Egy lábasban két evőkanál forró olajon egészen sötétre megpirítjuk a tarhonyát. Felöntjük kb. 2,5-szeres mennyiségű vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 20 perc alatt teljesen puhára főzzük, leszűrjük, és langyosra hűtjük. Miközben fő a tarhonya, megsütjük a tököt és a hagymát (együtt, egy tepsin). A sütőt előmelegítjük 220C fokra/légkeveréses üzemmód. Sütőtökből érdemes olyat választani, aminek hosszú az egyenes része, a nyaka, mert azt könnyebb kockázni. De használhatunk vegyesen, többféle tököt is (pl. kerek Hokkaido tököt). A sonkatököt nem szükséges meghámozni, a héja is ehető, ráadásul szépen formában tartja a zöldségdarabokat a sütés során. A lilahagymát meghámozzuk, és nagyobb cikkekre vágjuk. A feldarabolt zöldségeket egy uzsonnázótasakban összeforgatjuk olívaolajjal, sóva és borssal, majd 220C fokos, légkeveréses (tehát nagyon forró) sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a széle már kissé elkezd karamellizálódni, felülete enyhén megpirult, itt-ott fekete pöttyök is megjelennek rajta. A zöldségeket is langyosra hűtjük. Óvatosan – hogy ne törjön a tök – összeforgatjuk a tarhonyát a sült sütőtök és lilahagyma darabokkal, fél narancs reszelt héjával, chilipehellyel, végül nagyobb levelekre tépkedett (nem finomra aprított) petrezselyemmel és kaporral. Durvára vágott, pirított dióval szórjuk meg. Kiváló, vega langyos saláta, ami magában is nagyszerű, de lehet sültek (csirke, tarja, halak) körete is.

Sült cékla pötyőkemázzal

Hozzávalók (4-6 adag)

1 kg cékla

2 evőkanál olívaolaj

3 dl pötyőke (szilvalé)

5 dkg méz

½ kávéskanál chilipehely

10 dkg pirított napraforgómag

6-8 szem ecetes szilva

friss kapor

A sütőt előmelegítjük 200C-ra. A céklákat egyenként alufóliába csomagoljuk (meglocsoljuk kevés olívaolajjal és megszórjuk sóval), és kb. 1-1 1/4 óra alatt megsütjük. Kissé lehűtjük, meghámozzuk, és cikkekre szeleteljük. Közben a pötyőkét lábasba tesszük, hozzáadjuk a mézet és a chilit, majd kb. felére beforraljuk, akkor jó, amikor kissé szirupossá válik. Lehűtjük. Összeforgatjuk a céklacikkekkel, majd tálaláskor pirított napraforgómagot és negyedekbe vágott ecetes szilvát szórunk.

Kunmadarasi Ferdinánd – karamellizált, vajas-mazsolás kalács

Hozzávalók (4-6 adag)

Tészta:
1+1,5dl tej, langyosan
1 teáskanál cukor
2,5dkg élesztő, elmorzsolva
50dkg liszt
1 kávéskanál só
3 tojás sárgája
5dkg olvasztott vaj

Töltelék:
18dkg vaj, szobahőmérsékleten
18dkg porcukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
10dkg mazsola
1dl rum, vagy narancslikőr a mazsola áztatásához

Tetejére:
2dl tejszín
5dkg kristálycukor

1.1dl tejet langyosra melegítünk. Hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, hogy feloldódjon. Az élesztőt belemorzsoljuk, majd 15 percig állni hagyjuk, amíg felfut, azaz térfogata megnő, és krémes-habos lesz.  (Kb. a 10. percnél adhatunk hozzá egy csipet lisztet, amelyet ujjunkkal elkeverünk, ez felgyorsítja a folyamatot.)

2. A liszt legyen szobahőmérsékletű, vagy kissé langyos (alacsony fokozaton felhasználás előtt pár percre betehetjük a mikróba, vagy langyos sütőbe). Egy mély tálba szórjuk, összekeverjük a sóval, majd a közepébe lyukat formázunk. Hozzáadjuk a 3 tojás sárgáját, a felfuttatott élesztőt, 1,5dl langyos tejet, valamint az olvasztott vajat. Robotgépben, vagy elektromos kézi keverő dagasztó karjával elkeverjük, laza, de elasztikus kalácstésztát gyúrunk. Bucit formázunk belőle, majd kevés liszttel meghintett tálba helyezzük, letakarjuk, és meleg, huzatmentes helyen 1 órán át kelesztjük, amíg kb. háromszorosára kel. Miközben kel, habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajat a porcukorral és a vanília kikapart magjával.  A mazsolát beáztatjuk a rumba, vagy narancslikőrbe.

3. Előkészítjük az edényeket, amelyekben sütni fogjuk: kivajazunk kettő, kb. 18cm átmérőjű hőálló tálat, vagy jénait.

3. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd 30x40cm-es téglalapot nyújtunk belőle. 

4. Spatulával, vagy kenőkéssel a téglalap egész felületét vastagon megkenjük a cukros-vaníliás vajjal. Rászórjuk a beáztatott, leszűrt mazsolát.  Vízszintesen kb. 6cm széles csíkokat vágunk, majd a szélétől haladva, kettőt hajtunk a csíkon, és levágjuk, így kb. 6cm átmérőjű csigákat készítünk, összesen kb. 12 darabot. A csigákat állítva behelyezzük a jénaiba –lazán, ne érjenek össze, hiszen még kelni fognak. Letakarjuk, majd 1 órán át ismét meleg, huzatmentes helyen pihenni, kelni hagyjuk.

5. A sütőt előmelegítjük 190C fokra.

6. A két formát a sütőbe helyezzük, és 20 percig sütjük a tésztát. Ekkor a sütő hőmérsékletét 220C fokra növeljük. Kivesszük a Ferdinándokat, és a tetejüket meglocsoljuk a (két részre osztott) cukorral elkevert tejszínnel. Visszatesszük a sütőbe, és további 20 percig sütjük, amíg a teteje megpirul, és a széle karamellizálódik (ez jénaiban jobban látszik).

7. Hőálló kesztyűvel megfogjuk az edényeket (vigyázat, nagyon forró!), és azonnal kiborítjuk. Langyosan a legfinomabb.