INNOSI

logo_innosi_ec

 INNOSI-Innovatív Társadalmi Beruházás:

Közösségek erősítése Európában 

INNOSI-Innovative Social Investment: Strengthening communities in Europe
HORIZON 2020 program

www.innosi.eu

Zárókonferencia az INNOSI projektben

2017. október 13-án mintegy 80 fő vett részt az INNOSI projekt zárókonferenciáján Belgiumban, Leuven-ben. A programon a projektet vezető Manchester-i Egyetem két professzora Chris Fox és Sue Baines ismertették a program tapasztalatait. A projekteredmények bemutatásán túl a rendezvény fókuszában az innovatív társadalmi beruházás állt, melyről Prof. Anton Hemerijc (European University Institute) tartott vitaindító előadást. A plenáris üléseket workshopok követték több témában (finanszírozás, szociális gazdaság, önkéntesség, szolgáltatások kliensekkel történő kialakítása), majd kerekasztal beszélgetés zárta a társadalmi beruházások lehetséges jövőbeli lépéseiről.

20171013_090855 20171013_143027

_______________________________________________________________________________________

Lezárult az INNOSI projekt

Az INNOSI programban szervezetünk a projekt kutatási eredményeinek bemutatását és az eredmények döntés-előkészítő és döntéshozó partnerek felé történő továbbítását vállalta. Ehhez számos módszert választottunk:

 • rendszeresen adtunk hírt a program eredményeiről honlapunkon és facebook oldalunkon
 • 15 interjút készítettünk politikai döntés-előkészítésben résztvevő szakemberekkel
 • projektbemutató jelent meg a programról a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat hírlevelében és a JNSZ Megyei Civil Információs Centrum kiadványában a Civil Forrásban
 • 4 workshop-on adtunk tájékoztatást a program előrehaladásáról a Debreceni Egyetem munkatársaival és szerveztünk további 6 rendezvényén mutattuk be a programot a résztvevőknek  – ezeken összesen 171 fő ismerte meg a projektet
 • rövid, informatív brosúrát innosi_brochure_Hungarian, ppt bemutatót INNOSI bemutatása és programleírást programbemutató készítettünk a program bemutatására.

________________________________________________________________________________________

Workshop az INNOSI projekt eredményeiről

Szervezetünk az INNOSI projekt keretében workshop-ot szervezett a program kutatási eredményeinek bemutatására 2017. szeptember 22-én Szolnokon.

A rendezvényen a Debreceni Egyetem professzora Csoba Judit és kollégája, Sipos Flórián ismertették az egyik esettanulmányként szolgáló szociális földprogramokról szóló kutatási munka tapasztalatait, a témában készülő publikációkat és az INNOSI projekt folytatásaként kedvező elbírálásban részesülő következő nemzetközi projektet.

Prof. Csoba Judit elmondta, hogy az INNOSI program keretében készített esettanulmányok a projekt hivatalos honlapján – www.innosi.eu – angol nyelven elérhetőek. Dolgoznak azon, hogy egy zárókötet készülhessen magyar nyelven is, ahol összefoglalják az angol nyelvű kutatási anyagokat. A szociális földprogramok kutatása során 8 településen több mint 100 interjút készítettek a Debreceni Egyetem hallgatói, melyekből tanulmány készült. Minden érintett települést megkeresnek, hogy a település neve szerepelhet-e a tanulmányban, továbbá kérik a tanulmánnyal kapcsolatos észrevételeket, módosítási javaslatokat, ötleteket. Ezt az anyagot e-mailben átküldik minden résztvevő számára véleményezésre.

Ismertette továbbá, hogy a szociális földprogramok kutatási eredményeit több nemzetközi konferencián is bemutatták: Belgiumban egy szociális gazdasággal foglalkozó konferencián és Görögországban (Athénban) a „Hatalom dimenziója a szociális földprogramokban” címmel.

_____________________________________________________________________________________________

INNOSI zárókonferencia

Az INNOSI projekt záró konferenciájára 2017. október 13-án kerül sor Belgiumban, Leuven-ben. A konferenciával kapcsolatban az alábbi linken találnak további információkat:

https://euclidnetwork38.wildapricot.org/event-2562425

______________________________________________________________________________________________

Case studies about social land programme and TANODA programme

The University of Debrecen Department of Sociology and Social Policy has researched about social land programme and TANODA programme under the INNOSI Horizon 2020 project. The brief case studies about the research findings can be read and downloaded  – in English – from the official site of INNOSI project:

http://innosi.eu/category/case-studies/

You can find the other brief case studies of the additional participating countries on the link above.

_______________________________________________________________________________________________

Esettanulmány a szociális földprogramokról és a Tanoda programról

Az INNOSI projekt keretében a Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitikai Tanszéke kutatást végzett a szociális földprogramokról és a Tanoda programról. A kutatás eredményeiről készített rövidített esettanulmányokat – angol nyelven – olvashatják és letölthetik az INNOSI projekt hivatalos honlapjáról:

http://innosi.eu/category/case-studies/

A fenti honlapon a programban résztvevő partnerországok által készített esettanulmányok is megtekinthetőek.

_______________________________________________________________________________________________

About INNOSI project

The INNOSI project is run by a consortium of ten European Universities under the Horizon 2020 programme. The consortium is led by the Manchester Metropolitan University (UK), and was joined by nine rural universities from nine different European countries (Finland, The Netherlands, Germany, Spain, Hungary, Sweden, Poland, Italy and Greece). The University of Debrecen takes part in the project form Hungary.

INNOSI asks how we can design robust social investment strategies which can deal with emerging socio-economic challenges and the aftershocks of the 2008 economic crisis. (source: http://innosi.eu/about-innosi)

Tools of the INNOSI project to reach the aims of the programme:

-case studies – each country presents two innovative programmes

-Delphi method – for consultation with the experts

-backcasting method – defining a desirable future working backwards to connect it to the present

-user voice videos – videos of beneficiaries and families reporting about the programmes and their participation in the programmes

-dissemination of the research finding and results.

The task of each university is to use the case study method to research and describe two innovative programmes aiming at social investment in their countries. The University of Debrecen chose the Tanoda programme and the social agricultural programme for the topic of the research and the case studies.

Our organisation – Jász-Nagykun-Szolnok County Chance Social Public Foundation – is an impact partner in the INNOSI project. Our task to mobilise and disseminate the knowledge and research finding of the programme.

More information about the INNOSI project: www.innosi.eu

__________________________________________________________________________________________

Írásos összefoglaló a szociális földprogramban résztvevő kedvezményezettek által készített videókról (user’s voice videók)

Az INNOSI projekt honlapján elérhető a rövid összefoglaló azokról a videókról, melyeket a szociális földprogramban résztvevő kedvezményezettek és a programot kutató Debreceni Egyetem hallgatói készítettek. A videókon szereplő homrogdi, magyargéci, jászladányi, kőtelki kedvezményezettek maguk mondják el, hogy miért vesznek részt a szociális földprogramban, mit jelent ez az életükben, míg az Egyetem hallgatói a terepgyakorlat tapasztalatairól beszélnek. A videók készítői 2016 nyarán kétnapos felkészítésen vettek részt Szolnokon, ahol megismerték a okos telefonnal, kézi kamerával készíthető videók technikai és etikai hátterét.

Az írásos összefoglaló “report on social investment in issues related to agriculture” címmel angol nyelven elérhető az alábbi linken: http://innosi.eu/transversal-themes-for-innosi-community-reporting-2/

A videókat az alábbi oldalon tekinthetik meg:

https://communityreporter.net/search/explore?search_api_views_fulltext=social+land

pvm

________________________________________________________________________________________________

Brosúra az INNOSI projektről

Az INNOSI projektről készült rövid, informatív brosúra az alábbi szövegre kattintva letölthető: innosi_brosúra

__________________________________________________________________________________________________

Brochure about INNOSI project

The short brochure about INNOSI project can be downloaded by clicking this link: innosi_brochure_English

________________________________________________________________________________________

Workshop az INNOSI projektben

Szervezetünk 2017. február 2-án workshopot szervezett Szolnokon az INNOSI projekthez kapcsolódóan a program előrehaladásának bemutatására. A workshop előadója a Debreceni Egyetem professzora, Csoba Judit volt. A workshopra meghívtuk a Szociális Földprogramot Működtető Települések Szakmai Érdekképviseleti Szövetsége Egyesület és szociális földprogramok szakmai műhelyének tagjait.

A workshop témái: tájékoztatás az InnoSI  nemzetközi projekt eredményeiről, a szociális földprogramokat vizsgáló terepgyakorlat és a közösségi riporterek által készített videók tapasztalatairól.

A workshopon Prof. Csoba Judit beszélt a projektben készített tanulmányok elméleti hátteréről. Ezt követően bemutatta a szociális földprogramról – mely az INNOSI projekt egyik esettanulmányának témája -, a Debreceni Egyetem hallgatói által végzett kutatás főbb tapasztalatait.

Tájékoztatott a szociális földprogramban résztvevő kedvezményezettek által készített “user voice” videókról és azok felhasználásáról.

A workshopon résztvevők elmondták, hogy az INNOSI projektnek, mint nemzetközi projekteknek, kiemelkedő szerepe van abban, hogy bemutassa, megismertesse a szociális földprogramokat az országban és a nemzetközi színtéren egyaránt. Az INNOSI projektben a szociális földprogramokról készült tanulmány, kutatás eredményei lobbianyagként is használhatóak.

IMG_6052 IMG_6054

____________________________________________________________________________________________________

INNOSI a Debreceni Egyetem honlapján

A Debreceni Egyetem, mint az INNOSI projekt magyar partnere, további információkat nyújt a projektről a honlapján: http://www1.szociologia.unideb.hu/tart/INNOSI

___________________________________________________________________________________________________

Az INNOSI projekt bemutatása

Az INNOSI projekt bemutatásához ppt anyag készült, mely az alábbi szövegre kattintva letölthető: INNOSI bemutatása

__________________________________________________________________________________________________

Esettanulmányok leírása, értékelése

Az INNOSI projektben résztvevő egyetemek egyik feladata országonként két-két innovatív program kutatása és leírása esettanulmány formájában, melyek céljai között szerepel a társadalmi beruházás.

Az esettanulmányok főbb célcsoportjai: gyermekek, fiatalok, munkanélküliek, nők, hátrányos térségben élők, hajléktalan emberek, idős emberek, migránsok, fogyatékkal élő emberek.

A Debreceni Egyetem Magyarországon a Tanoda Programot és a szociális földprogramot választotta a kutatás és az esettanulmányok tárgyául.

Az esettanulmányok rövidített változatai folyamatosan feltöltésre kerülnek a projekt hivatalos honlapjára (angol nyelven):

http://innosi.eu/461-2/

__________________________________________________________________________________________________

Szociális Beruházási Csomag (Social Investment Package)

Hallott már a Szociális Beruházási Csomagról? Tudja, hogy milyen intézkedéseket javasol az EU tagállamoknak?

Az Európia Bizottság 2013-ban fogadta el a Szociális Beruházási Csomagot, mely több dokumentum együttese.

A Szociális Beruházási Csomag célja, hogy az uniós országok nagyobb hangsúlyt helyezzenek a szociális beruházásra. Miért szükséges?  „A szociális és az egészségügyi szakpolitika elsősorban a tagállami kormányok hatáskörébe tartozik. A válságból azonban levonhattuk azt a tanulságot, hogy az uniós országok gazdaságilag nagymértékben függnek egymástól.” A Csomagban foglalt célok eléréséhez az EU pénzügyi támogatást nyújt a tagállamoknak pl.: Európai Szociális Alap forrásain keresztül /forrás: Szociális beruházási csomag a növekedés és a kohézió szolgálatában. Lakossági összefoglaló/

Ha többet szeretne tudni a Szociális Beruházási Csomagról, az alábbi honlapon megtalálja annak rövid lakossági összefoglalóját magyar nyelven:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1044&langId=hu&moreDocuments=yes

_________________________________________________________________________________________________

„User voice” – felhasználói videók

Az esttanulmányokhoz kapcsolódóan az adott programokban résztvevő kedvezményezettek, családok videó formájában saját beszámolókat készítettek a programokban való részvételről. Magyarországon a szociális földprogramban résztvevő kedvezményezettek és a programot kutató Debreceni Egyetem hallgatói készítették el videóikat, melyhez 2 napos felkészítő programon vettek részt Szolnokon. A 10 országban összesen 118 videó készült.

A videókat megtekinthetik az alábbi weboldalkon:

Felhasználói videók az egyes országok nyelvén:

www.communityreporter.net/innosi

Szociális földprogramban résztvevő kedvezményezettek és az egyetemi hallgatók videói (magyar nyelven):

https://communityreporter.net/search/explore?search_api_views_fulltext=social+land

__________________________________________________________________________________________________

A projekt honlapja

A projektről és eredményeiről folyamatos tájékoztatást kaphatnak a program hivatalos honlapjáról angol nyelven:

www.innosi.eu

__________________________________________________________________________________________________

Tájékoztatási tevékenység az INNOSI projekt eredményeiről, előrehaladásáról

Szervezetünk – mint Impact Partner – feladata, hogy az INNOSI projekt kutatási eredményeiről, a program előrehaladásáról folyamatosan tájékoztassa a szakmai hálózatai szakembereit.

A célközönségünk/lehetséges tudásfelhasználók a következők:

1.egyrészt országos, regionális, megyei és helyi döntés előkészítő és döntéshozó személyek, akik jelentős szerepet játszanak az INNOSI projekt által érintett szakmai területek formálásában és megvalósításában

 • országos szintű döntéshozók: szociális ügyekkel, társadalmi felzárkózással, közfoglalkoztatással foglalkozó szakminisztériumok tisztségviselői
 • megyei szintű döntéshozók Jász-Nagykun-Szolnok megyében
 • a szervezetünkkel kapcsolatban álló non-profit szervezetek és szociális szövetkezetek
 • megyei és városi hatókörű szociális, gyermekvédelmi és oktatási intézmények

2.  másrészt kiemelt célközönségünk az országos hatókörű Szociális Földprogramot Működtető Települések Szakmai Érdekképviseleti Szövetsége Egyesület (SZOFOSZ) elnöksége és tagsága, kibővítve a szociális földprogramok szakmai műhelye és hálózata tagjaival (polgármesterek, jegyzők, programkoordinátorok).

A célközönség/tudásfelhasználók számára kiemelt üzenetek:

 • a közösségeket erősítő innovatív társadalmi beruházások, stratégiák kialakításának, működtetésének fontossága, felhasználva az INNOSI kutatási eredményekre épülő javaslatokat, tapasztalatokat, eredményeket
 • az INNOSI projektben összegyűjtött hasznos, praktikus, innovatív, a szociális jóléti reformokat célzó jó gyakorlatok eredményeinek közvetítése
 • Szociális Beruházási Csomag fő üzenetének átadása: a szociális beruházás, az emberek képességeinek fejlesztésének és a társadalmi, munkaerő-piaci részvételének fontossága -, illetve az ezen célok eléréséhez elengedhetetlen partnerség/együttműködés kulcsszerepének  hangsúlyozása az állam, a non-profit szektor és a magán szektor között.

A fenti feladat ellátására 2016-ban workshopot szerveztünk és számos rendezvényünkön ismertettük a projekt eredményeit:

Workshop

 • Rozsály, 2016. május 26.

meghívottak: Szociális Földprogramot Működtető Települések Szakmai Érdekképviseleti Szövetsége Egyesület és szociális földprogramok szakmai műhelyének tagjai, Belügyminisztérium Szociális Szövetkezetek Programkoordinációs Iroda osztályvezetője, Dr. habil Csoba Judt Debreceni Egyetem

téma: Tájékoztató az InnoSI – innovatív társadalmi beruházások: közösségek megerősítése Európában nemzetközi projektben vállalt szerepről és a szociális földprogramokat (egyik esettanulmány témája) vizsgáló terepgyakorlat tapasztalatairól

résztvevők száma: 20 fő

20160526_154717

Célközönség tájékoztatása az INNOSI projektről szervezetünk rendezvényein

 • Szolnok, 2016. november 8.

célközönség: a Család-, Esélyteremtési és Önkéntes Ház programunk keretében szervezett önkéntes akciókban részt vevő szociális és gyermekvédelmi intézmények vezetői Jász-Nagykun-Szolnok megyéből

téma: általános projektbemutatás

résztvevők száma: 11 fő

 • Katymár-Hajós, 2016. november 25.

célközönség: szociális földprogramok műhelyének tagjai, Emberi Erőforrások Minisztériuma munkatársai (2 fő), Belügyminisztérium munkatársai (2 fő)

téma: a projekt keretében az egyetemi partner által szervezett manchesteri tanulmányúton résztvevő polgármesterek (Rozsály, Panyola) beszámolója

résztvevők száma: 19 fő

20161125_092237

 • Jászberény, 2016. december 19.

célközönség: A szervezetünk által indított „Önkéntesség a szociális és/vagy gyermekvédelmi, gyermekjóléti területen” képzésre járó szociális szakemberek (4 szociális intézményből: 1 családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, 1 több célcsoportnak szóló szociális alapellátást nyújtó intézmény, 1 idősek otthona, 1 óvoda és bölcsőde)

téma: általános projektismertetés

résztvevők száma: 16 fő

_______________________________________________________________________________________________

Az INNOSI program bemutatása

Az INNOSI program konzorciumban valósul meg 10 európai egyetem stratégiai partnerségével. A konzorciumot a Manchester Metropolitan University (Anglia) vezeti, ehhez csatlakozott további 9 ország – Hollandia, Finnország, Spanyolország, Magyarország, Svédország, Lengyelország, Németország, Olaszország és Görögország – 1-1 vidéki egyeteme.

Az INNOSI program fő kérdése, hogy hogyan lehet olyan erős társadalmi beruházást célzó stratégiákat tervezni, melyek a 2008-as gazdasági krízist követően felmerülő társadalmi-gazdasági kihívásokra válaszolni tudnak. A program céljai:

 • azonosítani a meglévő innovatív és stratégiai megközelítéseket, melyek szociális jóléti reformokat céloznak regionális és helyi szinten,
 • felmérni ezek egyénre és közösségekre gyakorolt hatását
 • kiválogatni, összegyűjteni a hasznos, praktikus jó gyakorlatokat és közvetíteni ezeket a politikai és egyéb döntéshozók felé Európában.

A résztvevő egyetemek feladata országonként két-két innovatív program kutatása és leírása esettanulmány formájában, melyek céljai között szerepel a társadalmi beruházás és még nem épültek be a szociális ellátórendszerbe.

A Debreceni Egyetem 649189 azonosító számmal valósítja meg Innovative Social Investment: Strengthening communities in Europe (InnoSI) elnevezésű Horizon 2020 projektjét, a megvalósításért felelős szervezeti egység a Szociológia és Szociálpolitika Tanszék. A program időkerete: 2015. október 1. – 2017. szeptember 30.

A Debreceni Egyetem Magyarországon a Tanoda Programot és a szociális földprogramot választotta a kutatás és az esettanulmány tárgyául.

A projektben az egyetemek mellett ún. „IMPACT Partnerek” működnek. Az Impact Partner tevékenységének célja a projektmunka során felhalmozódó tudás és kutatási eredmények „mobilizálása” a döntés-előkészítő és a döntéshozó partnerek felé lokális, regionális, nemzeti és nemzetközi szinten. Ennek érdekében azonosítja az eredmények mobilizálásában kulcsfontosságú szerepet játszó személyeket és szervezeteket, a projekt eredményei alapján előkészíti és célba juttatja a legfontosabb kutatási eredményeket és javaslatokat.

A Debreceni Egyetem erre a feladatra a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványát kérte fel, mivel a szervezet a szociális földprogramok országos módszertani feladatait látta el 2000-2012. között, továbbá széles körű szakmai hálózattal rendelkezik.

Az Impact Partner konkrét feladatai:

 • Összeállítja azoknak a nemzeti és regionális politikai döntés-előkészítő és döntéshozó személyek listáját, akik jelentős szerepet játszanak a projekt által érintett szakmai területek formálásában és megvalósításában
 • A listán szereplő személyekkel interjút készít annak érdekében, hogy a kulcsszereplőket megfelelő módon informálja a projekt eredményeiről, javaslatairól, továbbá az interjúk tapasztalatairól összefoglalót készít.
 • A politikai szereplők számára rövid információs anyagokat állít össze, melyben leírja a projekt legfontosabb kutatási eredményeit, tapasztalatait, javaslatait.
 • A projekt által felhalmozott tudások és tapasztalások döntéshozókhoz való közvetlen célba juttatása érdekében szakmai workshopot szervez, melynek keretében biztosítja a kutatók és döntés előkészítők/döntéshozók szakmai párbeszédét.
 • A rendelkezésre álló valamennyi fórumot felhasználja annak érdekében, hogy a projekt eredmények minél szélesebb szakmai körben ismertté váljanak.